Filtry do wody – wskaźniki jakości wody a zdrowie
Autorem artykułu jest Paweł Bednik
Każdego dnia spożywamy nawet do 4L wody. Ma ona wpływ na cały organizm oraz nasze samopoczucie. Każda osoba, która posiada własne ujęcie wody powinna wykonać jej podstawowe badania. Słabe wyniki mogą świadczyć o konieczności montażu filtrów do wody. Taki wydatek należy traktować jako inwestycję w zdrowie swoje i swoich bliskich.
Każde ujęcie wody odznacza się różnym stopniem jej zanieczyszczenia. Ujęcia wody położone nawet bardzo blisko siebie np.: na działce obok oraz wykopane na podobną głębokość, mogą znacznie różnić się od siebie pod kątem fizyko-chemicznym lub biologicznym. Dlatego przed rozpoczęciem eksploatacji każdego z nich, należy wykonać odpowiednie badania jakości.
Ciało ludzkie składa się aż z 70% wody a dzienne jej spożycie sięga średnio 3-4 litry. Dlatego jakość wody spożywanej ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie.
Dopiero na podstawie dokładnych badań wody można instalować odpowiednio dobrane filtry do wody.
Wody podziemne charakteryzujemy podstawowymi wskaźnikami:
- żelazo
- mangan,
- odczyn wody,
- jon amonowy,
- azotyny i azotany,
- twardość wody,
- siarkowodór
- barwa,
- mętność,
- utlenialność
Bardzo ważną informacją dla techników projektujących stację uzdatniania wody jest ewentualna obecność bakterii. Badania biologiczne wykonują lokalne stacje badawcze Sanepidu.
Do najczęściej występujących, zalicza się:
- bakteria Escherichia coli i grupy coli – są to bakterie, które nie występują naturalnie w wodach podziemnych. Ich obecność świadczy o skażeniu wody, najczęściej ściekami komunalnymi lub spływami z pól uprawnych czy składowisk odpadów. Można je spotkać na terenach zabudowanych i nie uzbrojonych w kanalizację.
- bakterie wodne – są to naturalnie występujące bakterie, które oznacza się w laboratorium w temperaturze 22ºC po 72 godzinach. Bakterie te żyją w warstwach wodonośnych, niezależnie od głębokości studni. Niekiedy wspomagają uzdatnianie wody usuwając z niej azot amonowy, mangan czy jony siarczkowe).
- bakterie oznaczane w temperaturze 36ºC po 48 godzinach, również świadczące o zakażeniu wody,
- bakterie Pseudomonas aeruginosa,
- enterokoki – paciorkowce.
W przypadku skrzenia biologicznego nie wystarczają tradycyjne filtry do wody. W takich przypadkach należy zastosować lampy UV odkażające wodę.
Pozdrawiamy
Zespół SwiatFiltrow.pl
---
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz